joi, 1 mai 2008


PABLO PICASSO

Picasso nu s-a putut mulţumi în viaţă cu un singur rol. Va juca multe, reale şi imaginare, dar pe toate cu aceeaşi pasiune. Opera lui Picasso este o oglindă care permite urmărirea artei în secolul al XX-lea şi totodată viaţa particulară a artistului. Pânzele lui ne amintesc de un jurnal intim care glorifică frumuseţea şi erotismul femeilor iubite, opera sa nu reflectă o realitate vizibilă, ci redă o reprezentare interioară. Optzeci de ani de activitate artistică - pictură, sculptură, poezie - reflectă multilateralitatea creaţiei lui Picasso care trăieşte pentru artă şi prin artă. Picasso si-a transformat viaţa în legenda. După ani petrecuti printre boemii din Montmartre, a devenit- graţie geniului si spiritului sau inovator, dar totodată si prieteniilor celebre si aventurilor sale amoroase-cel mai renumit pictor al secolului al XX-lea.

"Omul si arta creeaza un minunat spectacol, ofera o bucurie pe care numai putini artisti au fost capabili sa o dea ; in el se afla o inepuizabila pofta de viata." (Pierre Cabanne)

"Cine este, de fapt, pictorul? Este un colectionar care isi creeaza colectiile pictandu-si singur tablourile care i-au placut la altii"(Picasso)

Niciun comentariu: