joi, 8 mai 2008

CONSTANTIN BRANCUSI



CONSTANTIN BRANCUSI


Cel mai mare sculptor al secolului XX, Constantin Brancusi, figura centrala in miscarea artistica moderna si un pionier al abstractizarii este considerat parintele sculpturii moderne. Sculpturile sale se remarca prin eleganta formei si utilizarea sensibila a materialelor, combinand simplitatea artei populare romanesti cu rafinamentul avant-gardei pariziene.
Verticalitatea, orizontalitatea, greutatea, densitatea cat si importanta acordata luminii si spatiului sunt trasaturile caracteristice ale creatiei lui Brancusi. Opera sa a influentat profund conceptul modern de forma in sculptura, pictura si desen.


POARTA SARUTULUI

Poarta Sarutului este cel de al doilea element al Ansamblului. Tehnic vorbind are o inaltime de 5,13 m, o lungime de 5,45 m, iar stalpii au latura de 1,69 m. De aceasta data materialul folosit a fost travertin de Banpotoc, iar pentru realizare Portii, Brancusi a fost ajutat de doi cioplitori in piatra, Ion Alexandrescu din Bucuresti si Golea din Dobrita. Semnificatia este simpla: prin Poarta Sarutului se face trecerea spre o alta viata, iar motivul de pe stalpi reprezinta ochii care privesc in interior.

POARTA SARUTULUI creatia marelui sculptor roman CONSTANTIN BRANCUSI este una dintre creatiile sale de mare pret ,aceasta opera mai poate reprezenta un loc in care ne putem declara iubirea fata de cei dragi noua ,exista chiar un ritual ca la trecerea prin poarta sa-ti saruti partenerul(a) deoarece poarta noroc in dragoste.

Niciun comentariu: