joi, 24 aprilie 2008

Gheisele - artiste si entertaineri in traditia japoneza



Ce este o gheisa? Un obiect al dorintei. O opera de arta in miscare. Un actor, un artizan. Un tip uman, la granita cliseului cultural, imposibil de redat in categoriile occidentale. Sau poate, pur si simplu, o femeie care poseda, in cea mai inalta masura, rafinamentul codurilor si artelor lumesti.
Gheişele au apărut în istorie ca entertaineri de profesie; la început mulţi din aceşti entertaineri nu erau femei, ci bărbaţi. În timp ce diferite tipuri de curtezani puneau accent pe plăcerile sexuale, gheişele se specializau pe artele tradiţionale japoneze, muzică, dans, ceremonia ceaiului, conversaţii cu bărbaţii pe care îi întreţineau. Termenul "gheişă" a ajuns treptat să însemne doar femeie entertainer, aşa cum înseamnă şi astăzi.

Cunoscute in secolele secolele XVIII-XIX pentru talentele lor artistice, gheisele urmau o adevarata scoala in Japonia. Erau selectate "pe spranceana” inca din copilarie, pentru a fi instruite in diferite arte traditionale. Mergeau la scoala, invatau sa umble pe tocuri, sa danseze, sa priveasca barba]ii in anumite feluri, sa cante si sa poarte o conversa]ie. Toate astea, in asa fel incat sa starneasca atentia barbatilor, dar sa nu fie stridente. De pilda, imbracamintea era atent aleasa. Kimonourile gheiselor erau decoltate, dar nu in zona sanilor, ci la spate. De ce acolo? Pentru ca, in lumea japoneza, ceafa si gâtul intra in ritualul seduc]tei barbatlor. Incaltamintea purtata de gheise e una speciala: sandale cu talpa foarte inalta (zori) ori saboti de lemn (geta) Ucenicele se incalta cu saboti din lemn negru lacuit (okobo). Aveau mare grija ca look-ul sa fie impecabil: de la machiaj, coafura, pana la imbracaminte. Dar asta nu era totul, stiau sa-i sensibilizeze pe barbati unduindu-se gra]ios. Dansurile cu evantaiul atrageau privirile admiratorilor. La fel, cantecele pe care le interpretau aveau menirea de a-i ademeni pe barbati in mrejele lor.


Coafurile gheişelor au variat de-a lungul istoriei. In trecut, femeile işi purtau părul pe umeri în unele perioade, şi prins desupra capului in altele. În secolul 17 a aparut tradiţionala coafură shimada, un fel de coc elaborat, purtat de gheişele consacrate.
Înfăţişarea unei gheişe variază de-a lungul carierei, de la culorile vii ale unei gheişe ucenice, la înfăţişarea sobră a unei gheişe experimentate.

Un comentariu:

john doe spunea...

kiar as vrea sa traiesc intr-o perioada din trecut in Japonia.mi se pare geniala cultura lor.sunt ordonati,au o traditie concreta si foarte bine bazata pe nishte lucruri foarte bine intemeiate.la ei totul e clar si concis.mi se pare k japonezii sunt un popor inteligent,un popor care a inventat multe din dorinta de a scapa de greutati.la fel si chinezii.kt despre gheise,as vrea sa vad o scena cu o gheisa pt k mi se par geniale imbracamintea,mastile,scenele,tablourile,cadrele:)