duminică, 20 aprilie 2008

AYA KATO-Arta sau Tehnologie Japoneza





Cu un background artistic influenţat de cultura tradiţională niponă, la numai 25 de ani, Aya Kato este una dintre cele mai originale voci ale artei japoneze contemporane. Stilul său fascinează prin perfecţiunea detaliului baroc ponderat de influenţele subtile ale Art Nouveau-ului şi fuziunea frapantă dintre imagistica japoneză tradiţională şi cea contemporană. 
Aya Kato este produsul perfect al culturii japoneze, folosind Mac-ul şi noile media cu aceeaşi virtuozitate cu care predecesorii săi pictau cu tuş pânza de bambus.
Din perspectiva artistei de numai 25 de ani care şi-a educat imaginaţia pentru a „trezi sufletele adormite în locurile uitate în inimi“, lumea reală este atât de măruntă încât „oamenii sunt legaţi unii de alţii prin faptul că sunt vecini“. De aceea visează, în spiritul utopic nipon, la o lume „în care oamenii să se identifice cu propria istorie în care, prin speranţă, sufletul să se împletească cu pământul“. 
Universul artistic al lui Kato este dificil de teoretizat. S-a remarcat în muzică realizând motion graphics în videoclipul lui Tori Amos „Sleep with Butterflies“, în modă prin imprimeurile pentru o linie „Beautiful/Decay“, în lumea gadgeturilor prin motivele pe care le-a proiectat pentru carcase de iPoduri şi laptopuri şi în literatură ilustrând ediţii de carte pentru Edgar Allan Poe şi Claire Dean.
Spiritul ludic şi libertatea îi permit să se joace fără complexe, în aceeaşi imagine, cu simboluri arhetipale, trimiteri la arta populară occidentală, personaje provenite din mitologia personală, elemente decorative baroce sau preluate din arta tradiţională japoneză. Liniile sunt fluide, imaginea se scurge în forme profund feminine, iar culorile se desfăşoară în maniera „super flat“ care l-a consacrat pe Takashi Murakami.
               

 

2 comentarii:

Ramona TW spunea...

Lucrarile artistei japoneze pot fi admirate si in Bucuresti.Piata Obor a devenit prima locatie in care putem admira 9 lucrari de dimensiuni imense din cadrul expozitiei " Flowers of Memory", timp de 2 luni. 115 dintre lucrarile sale urmeaza sa fie expuse in intreg Bucurestiul, in aer liber, pe cladiri, sub forma artei digitale urbana.

Ramona TW spunea...

Mi se pare interesant ceea ce reuseste aceasta tanara de doar 25 de ani, cu ajutorul unui MacBook, motiv pentru care am ales si aceasta tema. In ciuda tehnologiei, care aduce acest mare aport in lucrarile sale, Aya Kato este inzestrata cu multa imaginatie si spirit creativ, demonstrat prin varietatea temelor si motivelor din lucrarile sale, provenite fie din cultura japoneza, din popor, sau din prezent. Aya Kato ne arata ca arta nu inseamna doar o pensula si cateva panze, ci se duce mai departe de atat. Dorinta acesteia de a arata lumii ca totul este schimbator si ca ar trebui sa aprecieze mai mult valorile primordiale au propulsat-o acolo unde se afla acum, fiind cunoscuta ca o tanara ce a revolutionat arta la nivel mondial.