marți, 15 aprilie 2008

Commedia dell'arte

Commedia dell'arte a fost o forma populara a teatrului improvizat, provenita din Italia candva prin secolul XVI, mentinandu-si popularitatea pana in secolul 18, fiind prezent si astazi..
Spectacolele nu aveau sce
nariu, se sustineau gratis (se punea nadejde in donatiile spectatorilor la sfarsit) si aproape niciodata in spatii inchise..
Reprezentatiile erau bazate in jurul unui repertoriu de situatii conventionale, cum ar fi adulterul, gelozia, senilitatea sau dragostea.. Dialogurile si actiunea puteau fi usor ajustate sa satirizeze scandale locale, evenimente curente sau naravuri regionale..
Personajele erau indentificate de costumele si mastile specifice.. Acestea sunt impartite in categorii: zanni erau personajele de clasa sociala joasa, iar vecchi opusii lor si innamorati sunt indragostitii.. O conjuratie clasica si traditionala este ca innamorati sunt indragostiti si au de gand sa se casatoreasca, dar un batran (intelept in cele mai multe cazuri) vecchio sau mai multi vor sa impiedice acest lucru, facandu-i pe indragostiti sa ceara ajutorul unuia sau mai multor (servitori excentrici, de obicei).. Deseori povestea are un final fericit, cu innamorati casatorindu-se inconjurati de remuscari si regrete ale oricui pentru orice fel de faradelege.. Desigur, exista nenumarate alte variatiuni ale acestei povesti, de asemenea multe altele care se abat complet de la structura..

Arlecchino cunoscut de
asemenea ca Arlechin sau Harlequin este un zanni..
Este acrobatic, pus pe sotii si usor recogniscibil datorita costumului sau intesat de petice in forma de romb, iar masca lui are o frunte joasa cu un neg.. Deseori, Arlecchino este servitorul lui Pantalone, uneori lui Il Dottore.. Este indragostit de Colombina, dar ea doar isi bate joc de el.. In schimb, poate avea frecvent o relatie cu publicul, implicandu-l in actiune sau gesticuland spre el..


Colombina
- inspirata din personajul lui Arlecchino, ea este partenera acestuia si este portretizata de obicei ca fiind inteligenta, vicleana si nesupusa nimanui.. Asemenea lui Arlecchino, este o zanni si poate purta o costumatie similara cu a acestuia..

Il Capitano - iute de mana si curajos, dar nu neaparat eroic.. In general, personajul este imbracat in straiele de razboi ale vremii in care este interpretat, tipator si atent la cel mai mic detaliu.. Personajul este de obicei un om cu bune maniere, un cavaler care este respectuos fata de doamne


Dottore
- Doctorul.. Prima impresie despre el(ca este destept) este una gresita.. Este batran si bogat, astfel un membru veritabil al vecchi, chiar daca este interpretat ca fiind pedant, nefericit si respins de femei, lipsit de speranta in acest sens..

Innamorati
sunt indragostitii.. Innamorato si Innamorata au avut felurite nume de-a lungul timpului, insa cele mai populare erau Flavio si Isabella.. Sunt tineri, virtuosi si deosebit de indragostiti unul de altul.. De obicei, poarta hainele mai la moda in perioada respectiva in care joaca si niciodata nu sunt mascati.. De cele mai multe ori au fost portretizati ca fiind copii lui Dottore si Pantalone.. In ciuda faptului ca sunt indragostiti nebuneste, nu prea reusesc sa ramana singuri si nederanjati..

Pantalone
este un membru al vecchi. De obicei instarit, insa foarte lacom.. Este un exemplu tipic al zgarcitului.. Nimic nu il preocupa la fel de mult ca banii, pentru care ar face orice.. Costumul lui consta intotdeauna in pantaloni rosii si o manta neagra.. Uneori are si barba..
Pedrolino este servitorul loial, umil, cunoscut si ca Pierrot sau Pedro.. Este de incredere, sincer si devotat stapanului sau in orice circumstanta.. Este de asemenea sarmant si placut.. Din punct de vedere al vestimentatiei, este intotdeauna imbracat intr-un costum albastru, invechit, cu guler inalt care sporeste senzatia de neingrijire..



Pulcinella
, uneori numit Punch, este ciudatul: demn de mila si lipsit de ajutor.. Este cocosat, schioapata puternic, iar uneori nici macar nu poate vorbi, exprimandu-se prin gesturi si schelaituri sau alte sunete ciudate.. Personalitatea sa variaza de la inapoiat la viclean sau inselator..



Scaramuccia - cunoscut si ca Scaramouche, este personajul "hotoman", adesea portretizat ca un bufon si un fricos plin de el.. este mereu imbracat in negru din cap pana in picioare..

Tartaglia
- miop si balbait, cu status social variat: fie notar, fie avocat, fie chimist, insa de cand dramaturgul Carlo Gozzi l-a facut politician, a ramas asa de atunci.. De obicei, poarta o palarie mare, cizme prea mari pentru picioarele lui, o sabie (sau un baston) mare..







Niciun comentariu: