sâmbătă, 12 aprilie 2008

Intr-o perioada in care expozitile de pictura sunt adeseori goale, un cuvant greu de spus in arta secolului 21 il au creatile inedite si uneori chiar socante.
Si cum expozitile noilor artisti ai "omenirii" s-au mutat pe atotincapatorul internet, unul dintre cei mai originali si renumiti este Phil Hansen. Cea mai cunoscuta creatie a sa este portretul liderului de nord - coreean Kim Jong II, pentru realizarea caruia a folosit 500 mL din propriul sange. Creatia lui Hansen a fost un protest impotriva programului nuclear al Coreei de Nord.





Hansen a avut un succes imens cu inedita creatie "Influences" cand si-a pictat unul peste altul 30 de desene reprezentand momente si persoane care i-au schimbat viata pe o bucata speciala de panza lipita pe piept.









Interactivitatea este cuvantul de baza in creatia lui Hansen, care considera ca iubitorii de arta trebuie inclusi in procesul de creatie. Pentru a-si ilustra ideea, Hansen a montat o plansa rotunda de mari dimensiuni in garajul fratelui sau, iar timp de 6 zile a scris pe ea mesajele primite de la circa 600 de oameni din toata lumea, care puteau urmari proiectul prin ajutorul unui webcam. Numai ca, surpriza, pe masura ce mesajele curgeau pe plansa se contura un portret: chipul artistului inconjurat de 4 maini. Proiectul intitulat "A moment" este socotit drept una dintre cele mai originale idei artistice ale ultimilor ani.

8 comentarii:

we breath art spunea...

Cand ne referim la arta intr-un sistem totalitar,un regim neimaginabil nici noua,romanilor,inca "zgariati" de comunismul local,vorbim despre 2 tipuri de arta.Una pentru sulfetul artistului,si una pentru sufletul consucatorului,in cazul de fata pentru Kim Jong II.Arta paleste in aceste sisteme,devine propaganda.
Potrivit istoriei oficiale, incepand cu anii '60 ai secolului XX arta realist socialista din Coreea de Nord a inceput sa urmeze o directie proprie, fiind ghidata de ceea ce s-a numit filosofia "Juche". "Juche" a reprezentat cea mai importanta idee politica a lui Kim Il-song, pe care a folosit-o inclusiv in impunerea sa ca lider incontestabil al poporului nord-coreean. O traducerea echivalenta a termenului de "juche" ar fi "increderea in sine", capacitatea de a lucra si lupta pentru idealurile regimului fara a avea nevoie de ajutor din afara, o autarhie nu doar a statului, ci si a individului, chiar daca observatorii straini considera ca este vorba doar de un "national-comunism" cu puternice accente xenofobe.
"Forma nationala" a picturii insemna de fapt pictura coreeana traditionala in cerneala sau Chosonhwa, dar si pictura in ulei (desi era o tehnica imprumutata de la "occidentalii decadenti si reactionari") ce a fost incurajata dupa o perioada de retinere. Lucrarile preferate, potrivite gustului pentru grandios al liderului venerat, erau compozitii murale uriase. Diferenta majora era ca acest tip de picturi erau realizate in cerneala, in loc de ulei, pentru a incuraja traditia. Chiar si in prezent se pune accent pe pictura in cerneala, fiind mai cautata de oficiali, iar artistii dobandesc mai usor premii si anumite beneficii.
Revenind la artistul nostru,actul lui e unul cu accente 100% revolutionare in statul cu cele mai pazite granite din lume,originalitatea si talentul fiind iesite din comun.Curiozitatea mea nr 1 se invarte in jurul tehnicii cu care a savarsit opera circulara.Revin cu detalii tehnice
P.S.Ellie,iti multumesc ca ai pus in lumina un detaliu despre Coreea de Nord pe care nu il cunosteam.Subiectul merita toata atentia!
Cristina

Bibliografie:www.artline.ro
Arborele Lumii

we breath art spunea...

Intre timp am gasit si videoclipul oficial.Cuvintele sunt de prisos.

http://www.youtube.com/watch?v=K9-RKapfKO8

we breath art spunea...

http://www.youtube.com/watch?v=IHKwzIzJdwI&feature=user

Cred ca am putea face cu usurinta un blog doar despre Phil.Videoclipul prezinta o pictura realizata cu piciorul.

elbu_kid spunea...

Intr-adevar acest actul a fost unul revolutionar cu toate acestea este un lucru sigur acela ca trebuie pus in lumina talentul sau incontestabil dar si curajul sau demn de apreciat.
A desena de 30 de picturi una peste alta pe propriul tau corp este ceva cu adevarat respectabil.
Parerea mea.
Exista un filmulet cu momentul in care el le realizeaza. Greseala mea este ca am pierdut linkul. Il voi cauta si il voi posta.

elbu_kid spunea...

http://www.youtube.com/watch?v=zRVts7TFw-Y&eurl=http://philinthecircle.com/influence.html

we breath art spunea...

Revin asupra primului comentariu,aveam informatii despre artist ca ar fi trait in Coreea,acest lucru fiind clarificat puteti sari peste primul comentariu,se refera strict la regimul comunist in relatie cu arta.Imi cer scuze pentru punerea in lumina a sistemului si nu artistului,am o slabiciune pentru Coreea de Nord.

we breath art spunea...

Informatie calda,blogul oficial.Oare are fan club?

http://www.philinthecircle.com/

john doe spunea...

deci link-urile cu filmuletele de pe youtube sunt geniale.primele 2,cel cu potretul facut din litere,pe care-l condider(tabloul desigur) o opera a talentului lui phil,dar si cel cu perechile de blugi vopsite in alb peste care a fost suprapus un portret facut cu laba piciorului drept,cu umbre si tot tacamul(un portret bineinteles descifrabil),mi se par geniale si bineinteles ca imi plac foarte mult.asa imi place mie arta.deasemenea cel cu baiatul care isi deseneaza pe abdomen diferite scene simple,dar facute perfect,demonstreaza talentul baiatului de a desena perfect o imagine simpla in oglinda,ceea ce e foarte greu pentru majoritatea "micilor pictori" cum suntem si noi.:)