Repetata in fiecare desen al sau, Van Gogh si-a adaptat, cu trecerea timpului, aceasta tehnica atat de caracterista operelor sale: puncte si urme care sunt prezente in toata splendoarea lor in unduirea lanurilor de grau si care fascineaza atat de tare atunci cand le intalnim in razele care inconjoara soarele si in autoportretele sale.
miercuri, 9 aprilie 2008
Unul dintre cei mai mari pictori din istoria artei europene- Vincent Van Gogh
Vincent Van Gogh este considerat unul dintre cei mai mari pictori din istoria artei europene iar opera sa, foarte putin cunoscuta la moartea maestrului, se spune ca a influentat decisiv expresionismul, fauvismul si arta abstracta timpurie, influenta sa regasindu-se si in nenumarate alte aspecte ale artei scolului XX. Valoarea extraordinara a lui Van Gogh a fost recunoscuta pentru prima data abia la 11 ani de la moartea artistului cand la Paris, pe 17 martie 1907, a fost inaugurata o expozitie cu 71 dintre lucrarile acestuia. Cateva dintre picturile lui Van Gogh se numara printre cele mai scumpe din lume. Pe 30 martie 1987, lucrarea "Irisii" a fost vanduta la licitatie de catre casa Sotheby's cu suma record de 53,9 milioane de dolari iar in mai 1990, "Portretul Doctorului Gachet" a ajuns din nou in fruntea topurilor vanzarilor la Christie's cu 82,5 milioane de dolari. Van Gogh este "detronat" abia in mai 2004 de catre Pablo Picasso, a carui lucrare "Baiatul cu Pipa" a fost vanduta la licitatie de catre casa Sotheby's din New York cu suma record de 104 milioane de dolari. Discutiile in legatura cu sanatatea fizica si mentala a lui Van Gogh continua si azi, epilepsia, schizofrenia, tulburari ale urechii interne, si alti factori fiind enumerati in legatura cu cauza problemelor sale. Scrisorile lui VG, adunate in trei volume, pun in lumina picturile sale si temerile sale din ultimele luni, desi exista doar mici aluzii la un posibil comportament sinucidal. Lungile depresii erau intrerupte din cind in cind de accese de creativitate si bucurie. Muzeul Van Gogh din Amsterdam ii dedica marelui artist olandez, pana la jumatatea lunii septembrie, o expozitie care contine numai desenele sale, organizatorii dorind sa evidentieze faptul ca inainte de a fi un pictor genial, acesta este unul dintre cei mai buni desenatori ai vremurilor sale. Desenele cu pricina demonteaza, spre stupefactia multora, mitul ca talentul lui Van Gogh nu era inainte de toate spontan si tumultuos. Cele patru carnete de schite si studii ale lui Van Gogh, care s-au pastrat pana in zilele noastre, scrisorile ilustrate care evoca progresul creatiilor sale dezvaluie un cu totul alt aspect al maestrului. Desenele cu pricina, executate fie cu cerneala, creion, creta sau acuarele reprezinta in realitate cercetarile atente si rabdatoare intreprinse de artist, care ulterior i-au permis sa-si dezvolte pas cu pas talentul exceptional cu care era inzestrat. Astfel, inainte de a deveni capodoperele pe care le cunoasteam cu totii, lucrari precum "La maison jaune" (Casa galbena), "La Chambre de l'artiste" (Camera artistului), "Le pont de Langlois" (Podul din Langlois) sau "Le Semeur" au facut obiectul a nenumarate studii in incercari care pot fi studiate de catre doritori in cadrul expozitiei de la Amsterdam.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Un comentariu:
In legatura cu autoportretele sale as vrea sa spun ca Van Gogh a pictat mai mult de 40 de autoportrete care apartin ultimilor cinci ani din viata artistului. Aparitia sa poarta o nota de distictie, Van Gogh s-a autoportretizat in ipostaze si stari de spirit atat de variate, incat trasaturile par uneori sa nu apartina uneia si aceleiasi persoane. Asa cum insusi pictorul ii scria uneia dintre surorile sale: " Vreau sa subliniez faptul ca una si aceiasi persoana pot fi subiectul unor portete foarte diferite (...) trebuie gasita asemanarea la un nivel mai profund decat ochiul fotografului."
Trimiteți un comentariu