luni, 2 iunie 2008

Eduard al III-lea

Intre 10 si 18 mai a avut loc la Bucuresti, festivalul de teatru dedicat lui William Shakespeare. Am avut acazia de a vedea piesa "Eduard al III-lea exceptional pusa in scena. Actorul Ion Caramitru a intruchipat un Eduard modern si simpatic. Era pe de-o parte regele Angliei care tinea piept francezilor si scotienilor, iar pe de alta parte era indragostitul care nu ezita sa se puna intr-o situatie ridicola a-i castiga inima alesei sale, o contesa (de Salisbury, pe care o salvase de scotieni) cam isterica si fidela sotului ei (in piesa). Desi opera are un caracter istoric, tema fiind lupta pentru coroana Frantei dintre Eduard si Jean cel Bun, a fost pusa in scena intr-o maniera interesanta si originala. Au respectat timpul din piesa, dar au adus si cateva elemente de actalitate, cum ar fi melodii ca "It was fascinating", sau filme care sa creeze atmosfera de razboi. Totus acesta parte a fost un pic exagerata pentru ca scenele de razboi nu respectau epoca (lemnul era inca un material de baza in constructia navelor, lansatoarele de rachete nu se inventasera si World Trade Center nu fusese construit).
Finalul piesei respecta firul istoric (in ciuda licentelor istorice existente in opera, dar care sunt frecvent intalnie in operele dramaturgului). Anglia invinge iar regele Jean cel Bun este luat prizonier.
Un aspect care mi-a placut a fost decorul bine realizat si care lasa libertate de miscare in sensu ca puteau schimba repede scenele astfel incat sa para ca actiunea se petrece in Anglia , Franta sau chiar pe mare.

Niciun comentariu: