marți, 3 iunie 2008

“Chicago” este o poveste despre crime, avaritie, coruptie, violenta, exploatare, adulter si tradare…



Povestea Muzicalului “Chicago” incepe in anii ’20, cand o tanara jurnalista a fost angajata de catre ziarul “Chicaga Tribune” sa scrie dintr-o perspective “feminista” despre crimele din acei ani.
Maurine Dallas Watkins a reusit sa aduca povestea crimei pe prima pagina a ziarului si sa le transforme pe cele doua criminale in celebritati. Rezultatul muncii ei a fost o piesa intitulata initial “The Brave Little Woman”, apoi “Chicago, or Play Ball” si, in final, “Chicago”. Criminalele din paginile ziarului au devenit celebrele personaje Velma Kelly si Roxie Hart.
Piesa "Chicago", regizata de George Abbott a avut premiera la New York, pe 30 decembrie 1926 si a fost intampinata cu aprecieri pozitive din partea criticii.

Dupa moartea Maurinei Watkins, in anul 1969, drepturile de autor ale piesei au fost cumparate de catre regizorul si coregraful Bob Foss.
In anul 1973, Bob Foss, impreuna cu John Kander si Fred Ebb, au inceput sa lucreze la proiectul "Chicago". Kander si Ebb au compus cantecele, iar Foss a venit cu ideea de a transforma piesa intr-un vaudeville. Inainte de a fi prezentat pe Broadway, "Chicago" a facut un turneu in Philadelphia, unde publicul a fost entuziasmat, dar aprecierile criticii nu au fost tocmai pozitive.

Spectacolul a ajuns si la New York, pe 3 iunie 1975, urmarind indeaproape povestea originala, dar prezentand-o intr-un nou concept, cel al "Vodevilului muzical".


In 1976, "Chicago" a fost nominalizat la 11 premii Tony. Dupa prezentarea, cu mare succes, intr-un concert la New York, in anul 1996, a melodiilor originale, "Chicago" revine pe Broadway iar in 1997 castiga sase premii Tony.

Succesul a continuat, iar spectacolul a reusit sa se impuna la Londra in 1997, la Melbourne si Viena in 1998, in 1999 la Sydney, Tokyo, Amsterdam, Berlin si Madrid iar in 2000 la Munchen, Lisabona si Basel.

In 2005, spectacolul ajunge si la Bucuresti si promite sa fie una dintre cele mai fastuoase puneri in scena de pana acum. In rolurile principale Billy Flynn – Aurelian Temisan, Roxie Hart – Monica Davidescu si Velma Kelly – Anca Turcasiu.

Niciun comentariu: