marți, 3 iunie 2008

Ecaterina cea Mare



Piesa"Ecaterina cea Mare" de George Bernard Shaw s-a pus in scena la Teatrul National Bucuresti in regia lui Cornel Todea. Cu actori de marca ai scenei romanesti: Stefan Iordache si Maia Morgenstern.


"Ecaterina" lui Shaw pastreaza cateva trasaturi ale celebrei tarine din istoria Rusiei, care in secolul al XVIII-lea a reprezentat o figura importanta si reprezentativa.


Ecaterina a II-a a modernizat Rusia, a fost un monarh luminat si in scurt timp a devenit o legenda a Europei. Bernard Shaw ii aduce pe scena pe Ecaterina si pe faimosul Potemkin, insistand pe relatie de prietenie si paradoxala rivalitate intre acesti eroi puternici, precum si pe enigmele personalitatiii unei imparatese cu slabiciuni omenesti.


In regia lui Cornel Todea istoria este un simplu pretext, iar iconoclasmul lui Shaw o ocazie de a exploata vocatia actorului de a crea personaje si lumi.


Ecaterina si Potemkin reprezinta intalnirea a doua lumi: una exotica, barbara, orientala (rusul Potemkin) si alta riguroasa, austera, eficienta (Ecaterina, expresia Europei de Vest).


Interpretand rolul printului rus, Stefan Iordache ofera un recital de maiestrie actoriceasca, trecand cu usurinta de la aroganta la umilinta, de la rafinament la barbarie. Favoritul reginei, mereu beat, el interpreteaza caderile,hazul si subtilitatile unui rol de print decazut si reuseste sa-l "ingrozeasca" pe ofiterul englez (Silviu Biris) si in acelasi timp sa-l impresioneze.


In rolul Ecaterinei, Maia Morgenstern trece de la rafinament la brutalitate, reusind sa cucereasca publicul mai ales prin ironie si nuante subtile. Gesturile par spontane, replicile sunt spumoase, dialogurile pline de haz, savuroase si ritmate parca de ganduri nespuse.


Scenografia Stefaniei Cenean este in acord cu registrul tematic si comic al piesei : obiecte si vestminte destinate interpretarii care rostesc, impreuna cu personajele, conflicte profunde.


Totusi, in ton cu mesajul piesei lui Shaw rezolvarea se petrece prin recursul la comic si uneori la grotesc. "Ecaterina a II-a" de la Teatrul National Bucuresti se impune ca una din cele mai seducatoare comedii ale stagiunii.


Niciun comentariu: