joi, 6 martie 2008

Van Gogh-brand sau talent incontesatabil?





















In ciuda numarului impresionant de tablouri pictate Vincent Van Gogh vinde doar un tablou in timpul vietii.Predispus acceselor de furie,el isi taie o bucata din ureche si sfarseste prin a se sinucide,petrecandu-si ultima noapte in viata fumandu-si pipa. ,,Irises'',tablou al carui prim proprietar a platit 300 de euro,a ajuns sa ocupe locul 7 in topul celor mai scumpe picturi(97,5 milioane dolari).
[http://tv.jurnalul.ro/articole/102492/cele-mai-scumpe-tablouri.html]

15 comentarii:

Anonim spunea...

talent...bineinteles...nu consider ca a fost un brand..nicidecum.Se afirma ca suferea de probleme mintale Van Gogh..si initial el picta tablouri triste,intunecate..abia dupa ce a mers la Paris a descoperit Impresionismul,de atunci aparand in tablourile lui mai multe culori si lumini..primul tablou afisat,cel cu Irisii in opinia mea e extrem de frumos,l-am studiat mai mult timp,si mi s-a parut straniu ca nu am observat in primele secunde irisul alb...Nu inteleg totusi cum ar putea fi Van Gogh un brand..Pe parcursul vietii sale a vandut un singur tablou.E adevarat ca ulterior(dupa moartea sa) picturile sale au fost estimate la o valoare foarte mare,insa nu consider ca Van Gogh ar putea fi numit brand...

.Andrytzuk. spunea...

talentul transformat in brand este, probabil, cea mai buna combinatie. si cred ca acest lucru se aplica si la van gogh. prin viata ciudata si faptul ca se spune ca suferea de probleme mintale a fost adus in atentia colectionarilor de arta, talentul lui trecand probabil neobservat fara acest suport, fara aceasta "reclama". desi nu a vandut decat un tablou in timpul vietii, moartea sa ciudata si viata singuratica pe care o dusese pana in acel moment i-au oferit acea particica de inedit, acel ceva aparte pe care, probabil, alti pictori la fel de talentati ca el nu l-au avut. iar prin acest inedit, van gogh castiga, mort fiind, sume cu care s-ar putea hrani intreaga populatie a africii.
aplauze.

.Andrytzuk. spunea...

bine, am exagerat. o parte insemnata a ei. :))

BOGDAN TEODORESCU spunea...

Cu toate ca parerile voastre sint destul de conforme cu tema si indeajuns de bine formulate, cred ca merita sa facem citeva precizari. Mai intii ce inseamna un brand? Daca aruncam o privire la cit de mult se insista pe numele lui Van Gogh, "le pauvre Vincent" dupa o expresie consacrata, vom remarca fara dificultate ca intr-adevar, vorbim de un brand. Avem numele, avem imaginea (sinucigas, suferind, emigrant, etc.) si in consecinta legenda. Fireste ca pictura sa spectaculoasa este un pretext cu totul credibil: un demers interesant si fulgurant cu schimbari rapide si radicale, un stil inconfundabil, lucrari care nu seamana decit cu Van Gogh! Cu privire la comentariul lui .andritzuk. (?) despre destinul pe care alti pictori/artisti nu l-au avut, am sa spun doar ca prin aceasta avem o noua tema, suferinta, inevitabil legata de creatie. Deloc nu inseamna ca fara suferinta nu exista creatie, insa aproape intotdeauna aceasta, oricare ar fi ea -dragoste, saracie, anonimat, existenta, boala, motiveaza arta in sensul autenticitatii. In fine, subiectul ramine deschis! Astept interventiile tuturor. prof. Bogdan Teodorescu

rantzos spunea...

brand sau talent incontestabil...in mod cert viata interesanta a contribuit la succesul post-mortem al artistului...
-to be continued-

blackls99 spunea...

depinde de perioada..Gogh este considerat un brand/talent in ziua de astazi, de oamenii din ziua de azi..daca era, intr-adevar un talent incontestabil, era recunoscut atunci, de oamenii de atunci, insa doar dupa moartea sa i-a fost recunoscut talentul..nu de cei din vremea sa, ci de altii..aceeasi oameni i-au consacrat talentul atat incat a ajuns sa fie un brand..insa doar in randurile celor de astazi..pe vremea lui, Van Gogh nu era considerat nici un talent, nici un brand..vedem peste vreo 30-40 de ani cum o sa fie desfiintate capodopere din ziua de astazi..parerile se schimba in timp..din pacate, Van Gogh nu a prins o perioada favorabila talentului sau(eu sincer nu as da 90 de milioane pe un tablou, dar fie)

BOGDAN TEODORESCU spunea...

Raspund la ultimul comentariu, al lui blackls99 mai intii atragind atentia ca reactia sa e foarte superficiala. Talentul, trebuie sa stim, oricit de subiectiv, nu poate fi pus la indoiala cu una cu doua; adica Mozart e mai putin talentat astazi, cind aflam si indivizi carora le suna strain Flautul fermecat? Faptul ca Van Gogh nu s-a vindut atit de bine si scump in timpul vietii lui are alta explicatie decit ca timpul acorda circumstante atenuante talentului. Exista talente si figuri exceptionale care prin vizionarismul lor depasesc limita de perceptie a epocii si de aceea sint greu de inteles. Pur si simplu nu se potrivesc, sint cu un pas inainte, indiferent de graficul preturilor. Si continuind cu preturile, Van Gogh impreuna cu alti artisti, face de 90 de milioane ori 90 de milioane mai mult! Un Van Gogh nu e un Van Gogh, ci un lucru irepetabil si frumos, dincolo de bucata de pinza, lemnul ramei si uleiurile cu care a fost pictat. Dar despre preturi, mai vorbim si alta data. Tema e foarte generoasa.

elbu_kid spunea...

sunt de acord cu ce spunea andreea mai devreme, talentul transformat in brand este o dovada de inteligenta, o combinatie intr-adevar convenabila.
cu siguranta van gogh s-a situat intotdeauna undeva intre limita dintre geniu si nebunie, stiind insa sa-si foloseasca calitatile in cel mai bun mod.
a fost capabil sa creeze opere cunoscute totusi in toata lumea, tablouri pline de culoare, iar restul conteaza mai putin.

Mind Body Life spunea...

este un talent care nu a fost apreciat la vremea lui-ca si majoritatea.insa mi se pare absurd faptul ca multi isi doresc un tablou Van Gogh pentru ca vor ce e mai bun si mai mare si MAI SCUMP..si tot asa.nu cred ca multi dintre cei care au tablourile lui acasa pot sa spuna multe lucruri despre viata lui.daca tu nu poti sa zici nimic despre viata lui atunci nu poti nici sa ii recunosti tablourile..asa ca nu mi se pare a fi un brand.

john doe spunea...

brand?! probabil.talent?! mai mult decat evident.este un pictor cu adevarat talentat.cu toate acestea, tablourile sale sunt cumparate de oameni cu o cultura intelectuala aleasa sau foarte posibil si de diversi oameni care,printr-un tablou cumparat cu bani proveniti din afaceri dubioase, fac din acest pictor sa para ca un brand."- Ce faci ?! -Bine.Am fost la o expozitie sa iau un tablou de Van Gogh."ca si cum ai fi fost la un magazin sa iti iei o pereche de adidasi cu o firma pretentioasa.nu e chiar asa.trebuie sa pastram pictura ca o arta si tablourile impecabil realizate in locuri predestinate acestui tip de arta(muzee,expozitii),arta picturii .talentul este cel care starneste interesul,nu brand-ul.opinia mea proprie si personala :)

elbu_kid spunea...

intr-adevar sunt multi care cumpara un tablou van gogh doar pentru brand si pentru ca, cred ei isi sporesc astfel cultura.
un tablou este si va ramane un simplu tablou, atata timp cat tie personal nu iti transmite nimic. poate pentru altii este arta, dar pentru tine este doar un tablou, atunci, intr-adevar ramane doar un brand.

Ramona TW spunea...

Inca din cele mai vechi timpuri, oamenii au fost impresionati de modul de abordare a artei de catre artistii ce au dus o viata tumultoasa. Singurul tablou vandut de Van Gogh in timpul vietii sale reprezinta accentul pus de catre oameni pe renumele pictorilor si pe lucrarile acestora, prin intermediul carora ar putea ajunge faimosi. Prin actiunea de a-si taia o bucata din ureche, si ajungand ca mai apoi sa se sinucida, Van Gogh da dovada de amprenta pe care si-a lasat-o esecul din timpul vietii asupra acestuia. Felul prin care oamenii recepta o lucrare de arta ca fiind mai mult un atac la adresa fiecaruia reliefeaza nepasarea acestora, arta fiind mai mult un mod de a impresiona.

Mary Anne spunea...

Nu toti artistii au fost remarcati in timpul vietii pentru ca de obicei artistii moderni sunt cu mult inaintea epocii si atunci contemporanii nu ii pot intelege; deja nu mai vorbim despre arta clasica (ex: Leonardo DaVinci valorificat in viata )dupa Renastere multi artisti au trebuit sa creeze in mizerie pentru ca arta lor sa fie valorificata abia multe secole mai tarziu. Nu putem spune cu precizie ca un artist a fost estimat sau nu dupa modul sau de viata sau dupa caracter.

elbu_kid spunea...

Desigur ca putem, ana,
Eu sunt de parere ca Van Gogh, ar fi ramas peste ani doar o umbra daca cazul sau nu ar fi fost atat de tare mediatizat ...

we breath art spunea...

Legile lumii sunt clare,esti un Nimeni fara publicitate.