marți, 25 martie 2008

Kabuki, No (Noh), Butoh


Scena dintr-o piesa Butoh


Teatrul traditional japonez cuprinde doua forme specifice, Kabuki si No (sau Noh), carora li s-a adaugat recent si genul spectacolului Butoh, reprezentat de numele unor mari dansatori precum Kazuo Ohno, cu o cariera extrem de longeviva. Daca butoh se recomanda mai degraba ca gen coregrafic, kabuki si no, se apropie mai mult de teatru, diferentiindu-se totusi puternic de teatrul european, prin accentul pus pe partea vizuala, inaintea trasaturilor epice (actiunii, povestii). Astfel, kabuki si mai ales no, se folosesc de motive spre deosebire de teatrul elisabetan spre exemplu, interesat de intriga.

Scena de teatru Kabuki



Ichigawa Omezo in rolul lui Yakko Ippei, stampa (gravura in lemn)


Masca de teatru Kabuki, stampa



Utagawa Toyokuni, Interior Kabuki, stampa

duminică, 23 martie 2008

Campionatul Nationa de Kata-campionii2007



Filmuletul acesta a fost facut la Campionatul National de Kata. Personal,l-am urmarit de cel putin 30de ori.Mi se pare extraordinar ca 3 oameni,sa reuseasca sa faca toate acele miscari,sa se sincronizeze si sa ramana perfect concentrati.probabil va intrebati de ce propun acest subiect si ce legatura are cu arta...Nu pot explica,eu asa consider.In momentul in care esti de fata si ii urmaresti vezi altceva...Cred ca arta e reprezentata de ceva frumos,placut vederii,eventual obtinut prin munca. Mi-ar placea sa aud parerile voastre despre acest scurt video.

joi, 6 martie 2008

Van Gogh-brand sau talent incontesatabil?





















In ciuda numarului impresionant de tablouri pictate Vincent Van Gogh vinde doar un tablou in timpul vietii.Predispus acceselor de furie,el isi taie o bucata din ureche si sfarseste prin a se sinucide,petrecandu-si ultima noapte in viata fumandu-si pipa. ,,Irises'',tablou al carui prim proprietar a platit 300 de euro,a ajuns sa ocupe locul 7 in topul celor mai scumpe picturi(97,5 milioane dolari).
[http://tv.jurnalul.ro/articole/102492/cele-mai-scumpe-tablouri.html]